20300, Черкаська обл., м. Умань, вул. Садова, 28

+380474432323 - деканат

+380474435308 - методист заочного відділу

English Ukrainian

ФАКУЛЬТЕТ МИСТЕЦТВ

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ МИСТЕЦТВ НОВИНИ САЙТУ МАЙСТЕР-КЛАС ІЗ ВИГОТОВЛЕННЯ ВУЗЛОВОЇ ЛЯЛЬКИ

МАЙСТЕР-КЛАС ІЗ ВИГОТОВЛЕННЯ ВУЗЛОВОЇ ЛЯЛЬКИ

4 жовтня 2023 року в рамках Днів європейської спадщини на базі факультету мистецтв відбувся майстер-клас із виготовлення вузлової ляльки. Майстер-клас провела кандидат педагогічних наук, доцент Олена ПОБІРЧЕНКО. Майстриня розповіла про іконографію, семантику, обрядово-фольклорні аналогії народної ляльки («кукли», як її називають у селах) Середньої Наддніпрянщини. Зокрема, відомий дослідник українського народного мистецтва О. Найден вважає, що вузлові «суботівські» ляльки є взірцем вищого ступеня розвитку традиційної лялькової культури Середньої Наддніпрянщини.

Українські народні ляльки (саморобні, хатні) у своїй образній основі є втіленням добра і лагідності; посередником між старшим і молодшим поколіннями. В ній закладений родовий, етнічний та національний чинник любові і сподівань, віри в добро і захисту від злих сил.

Традиційна народна лялька – це не лише об’єкт етнографії, атрибут обрядових дійств чи твір народного мистецтва, це ще й суб’єкт, який зберігає національні традиції та історичні події.

Схожі новини

ДЕНЬ ЄДНАННЯ 2023ДЕНЬ ЄДНАННЯ 2023

16 лютого 2023 року, в рамках години куратора,  викладачі Факультету мистецтв провели бесіди зі студентами 1-4 курсів ОС «БАКАЛАВР» та ОС «МАГІСТР», з нагоди відзначення ДНЯ ЄДНАННЯ УКРАЇНИ. 16 лютого український народ

З РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!З РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!

Шановні викладачі та студенти! Сердечно вітаємо вас з величним християнським святом – Різдвом Христовим, яке сприймається кожним з нас як символ злагоди та любові до ближнього. Воно спонукає до взаєморозуміння