20300, Черкаська обл., м. Умань, вул. Садова, 28

+380474432323 - деканат

+380474435308 - методист заочного відділу

English Ukrainian

ФАКУЛЬТЕТ МИСТЕЦТВ

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ МИСТЕЦТВ НОВИНИ САЙТУ КАРЛ ДЖЕНКІНС «ОЗБРОЄНА ЛЮДИНА: МЕСА МИРУ»

КАРЛ ДЖЕНКІНС «ОЗБРОЄНА ЛЮДИНА: МЕСА МИРУ»

3 грудня в актовій залі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбувся концерт, у програмі якого були твори англійського композитора Карла Дженкінса. Грандіозний твір «The Armed Man: A Mass for Peace» («Озброєна людина: Меса миру») прозвучав у виконанні молодіжного хору у складі студентів та викладачів факультету мистецтв (кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін та кафедри інструментального виконавства)

3

Флейта – Єлена Васіч
Перша труба-соло – Ярослав Яшан
Друга труба – Володимир Дишлевий
Перкусія – Владислав Іванов
Соло меццо-сопрано – Ілона Мельник
Рояль – Ірина Бойко
Баян – Катаріна Богічевіч та Боян Васіч
Монтаж відео – Віталій Михайленко

2

4

Автором ідеї та художнім керівником проекту є викладач кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін Оксана Валеріївна Прокулевич, професійний музикант і хормейстер, яка зуміла втілити в життя ідею неймовірного масштабу.

1

5

Карл Дженкінс – найбільш відомий із сучасних британських композиторів, валлієць за походженням. Випускник аспірантури Королівської академії музики в Лондоні; доктор музикознавства Уельського університету; почесний член Королівської академії музики в Лондоні, університету Кардіфа, Королівського валлійського коледжу музики та драми, Трініті-коледжу Кармартена та університету Суонсі.

На старті своєї кар’єри Карл Дженкінс отримав популярність як джазовий та джаз-роковий музикант. Один із засновників джаз-рокового гурту Nucleus, а також учасник гурту Soft Machine.

Композитор написав багато музики до реклами. Найвідомішою його роботою в даній галузі вважається тема, що входить в збірник «Diamond music», і на основі котрої створена відома інструментальна композиція «Palladio».

Вершини популярності Дженкінс досяг завдяки своєму кроссоверному проекту «Adiemus», з яким він гастролював у Японії, Німеччині, Іспанії, Фінляндії, Нідерландах, Бельгії та лондонському Альберт-холі. Його альбом 1995 року «The Adiemus: Songs of Sanctuary» («Пісні святилища») набув значної популярності і очолив найвищі сходинки чартів класичних збірників.

Карл Дженкінс став першим міжнародним композитором і диригентом, який диригував Кінгсвейським хором під час візиту в Південну Африку, коли хор виконав його месу «The Armed Man: A Mass for Peace» з оркестром.

Найвідоміший із його творів для солістів, хору та оркестру «Меса миру» втілює на високому художньому рівні найактуальніші соціально-етичні проблеми сучасної культури і суспільства: питання життя та смерті, добра і зла, війни і миру, взаємної відкритості світових культур та пропагує цінності мультикультуралізму.

Меса присвячена військовому конфлікту в Косово, і створювалась з ціллю привернути увагу широких мас, а особливо молоді до проблеми війни в сучасному світі.

У стильовому відношенні окремі частини більше нагадують англіканські гімни, ніж континентальну багатоголосну месу.

Композитор використовує разом із частинами ординарію на латині, а саме:
• Kyrie еleison – Господи помилуй – №3; Sanctus – Свят – №5; Agnus Dei – Агнець Божий – №10 і Benedictus – Благословен – №12;
• стародавню французьку пісню «L`Homme Arme» («Озброєна людина»), мовою оригіналу, як символ мілітаризму (в №1 і №13);
• фрагмент давньоіндійського епосу «Махабхарата» (перекладений на англійську мову) – в №9 «Torches» («Смолоскипи»);
• тексти англійських поетів і прозаїків, а саме: Редьярда Кіплінга – в №6 «Hymn Before Action» («Гімн перед атакою»), Джона Драйдена та Джонатана Свіфта – №7 «Charge» («В атаку!»), Томаса Мелорі і Альфреда Теннісона – №13 «Better is peace» («Краще мир, ніж війна»), таким чином об’єднуючи в музичному просторі свого твору різні національні культури; і на завершення звучать слова із Одкровення Святого Іоанна Богослова:

«И отрет Бог всякую слезу с очей их, и смерти не будет уже; ни плача, ни вопля, ни болезни уже не будет, ибо прежнее прошло … »
Будьмо милосердні, живімо в мирі і любові!

Залишити відповідь

Схожі новини

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ. НІКОЛИ ЗНОВУДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ. НІКОЛИ ЗНОВУ

І живуть у пам’яті народу Його вірні дочки і сини, Ті, що не вернулися з походів Грізної, великої війни. Їх життя, їх помисли високі, Котрим не судилось розцвісти, Закликають мир

ВІДБУВСЯ ТРЕНІНГ «ТАКТИЧНА МЕДИЦИНА. НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ.»ВІДБУВСЯ ТРЕНІНГ «ТАКТИЧНА МЕДИЦИНА. НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ.»

10.11.2022 року на базі факультету мистецтв відбувся тренінг «Тактична медицина. Надання першої домедичної допомоги.» Ініціатором якого виступила кафедра хореографії та художньої культури. Навіть під час повітряної тривоги здобувачі разом із

ЛЕКЦІЯ-ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «025 МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО»ЛЕКЦІЯ-ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «025 МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО»

20 квітня 2022 року в рамках ІІІ Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «ПРОБЛЕМИ МУЗИЧНОГО ВИКОНАВСТВА В УМОВАХ СУЧАСНОЇ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ» проведено лекцію-презентацію для здобувачів спеціальності «025 Музичне мистецтво» ‒ «Особливості музичного виконавства на