20300, Черкаська обл., м. Умань, вул. Садова, 28

+380474432323 - деканат

+380474435308 - методист заочного відділу

English Ukrainian

ФАКУЛЬТЕТ МИСТЕЦТВ

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ МИСТЕЦТВ НОВИНИ САЙТУ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

38 років тому, в ніч на 26 квітня 1986 року, сталася аварія на Чорнобильській АЕС. На 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор.

Руйнування мало вибухову природу, реактор було частково зруйновано і в довкілля викинуто велику кількість радіоактивних речовин. На думку багатьох, ця виняткова подія та офіційна реакція на неї, що була виявлена москвою зіграли фундаментальну роль в прискоренні занепаду і розпаду СРСР, Чорнобиль перетворився на велику метафору фактично всього радянського життя.

Культурний наратив трагедії вплинув на світовий мистецький рух: люди з кожної країни можуть відкрити для себе Чорнобильську катастрофу і переосмислити її, використовуючи те, як художники виражають свої ідеї щодо питань ядерної енергетики, інформації, політики, здоров’я, безпеки, майбутнього і минулого.

Після трагедії було створено велику кількість художніх робіт, присвячених катастрофі, перші почали з’являтися у 1987 році, що було безпрецедентним прикладом гласності в історії СРСР, яка зазвичай замовчувала безліч трагічних подій на її території. Одним з перших був документальний фільм «Дзвін Чорнобиля» режисера Роллана Сергієнка, який внесли до книги рекорду Гіннеса за те, що він був показаний у всіх країнах, де було телебачення. Відзнятий він з 28 травня по 26 червня і на початку вересня 1986 року. Спочатку фільм був заборонений до показу на території СРСР. Автори не ставили перед собою завдання показати вичерпну картину того, що сталося в Чорнобилі. Вони намагались відобразити свідоцтва людей, безпосередньо причетних до трагедії, уроки якої ще слід усвідомити.

Виховну годину підготувала та провела викладачка кафедри образотворчого мистецтва Ярослава Голубенко за співпраці з Студентською Радою факультету. Саме фільм «Дзвін Чорнобиля» було запропоновано до перегляду студентам факультету мистецтв.

Чорнобильська катастрофа змінила історію Європи та вплинула на життя тисяч людей, ставши причиною численних смертельних випадків, небезпечних захворювань та інших проблем зі здоров’ям.

Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.

 

Схожі новини

СВЯТКУВАННЯ ДНЯ ХУДОЖНИКА НА ФАКУЛЬТЕТІ МИСТЕЦТВСВЯТКУВАННЯ ДНЯ ХУДОЖНИКА НА ФАКУЛЬТЕТІ МИСТЕЦТВ

У жовтні, з нагоди професійного свята – Дня художника, на факультеті мистецтв святкували Всеукраїнський день художника! Привітати першокурсників прийшли студенти та викладачі нашого університету. Із вітальним словом до всіх присутніх звернувся декан

ВІТАННЯ З ДНЕМ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ!ВІТАННЯ З ДНЕМ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ!

Шановні колеги, освітяни! Прийміть найщиріші привітання з професійним святом – Днем працівників освіти! У сучасному світі якісна освіта є ключовою умовою для ефективного розвитку суспільства. Воістину велика справа, якою Ви

ЗАХИСТ МАГІСТЕРСЬКИХ РОБІТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО»ЗАХИСТ МАГІСТЕРСЬКИХ РОБІТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО»

21 грудня 2021 року відбувся захист магістерських робіт здобувачів вищої освіти освітнього ступення «магістр» спеціальності 014 Середня освіта (Образотворче мистецтво) денної і заочної форми. Екзаменаційні комісії були затверджені наказом ректора