20300, Черкаська обл., м. Умань, вул. Садова, 28

+380474432323 - деканат

+380474435308 - методист заочного відділу

English Ukrainian

ФАКУЛЬТЕТ МИСТЕЦТВ

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ МИСТЕЦТВ НОВИНИ САЙТУ ЛЕКЦІЯ СЕРГІЯ ТАРАНЕНКА: АРХЕОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАПОВІДНИКА «КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА ЛАВРА»

ЛЕКЦІЯ СЕРГІЯ ТАРАНЕНКА: АРХЕОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАПОВІДНИКА «КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА ЛАВРА»

15 вересня на факультеті мистецтв УДПУ імені Павла Тичини відбулася відкрита гостьова онлайн-лекція українського археолога, кандидата історичних наук, завідувача науково-дослідного сектору археології Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Сергія ТАРАНЕНКА «Археологічні дослідження території Києво-Печерської лаври».

Учасники зустрічі дізналися багато цікавих фактів з історичного минулого Лаври, переглянули архівні фото, які свідчили про унікальність однієї з найголовніших святинь християнського православного світу і найбільшого музейного комплексу України, де зосереджено 144 пам’ятки історії та культури.

У давньоруському літописі «Повість минулих літ» є датована 1051 р. згадка про його заснування монахами у печерах поблизу Києва. Першим насельником обителі був Антоній, який прийняв постриг на Афоні. У XVI-XVII ст. Києво-Печерський монастир утвердився як один із центрів християнської культури. Тут жили і працювали відомі літописці, письменники, вчені, художники, лікарі, книговидавці.

Враховуючи унікальність лаврського архітектурного ансамблю, значення заповідника в розвитку вітчизняної та світової науки й культури, 14 сесія Міжурядового комітету ЮНЕСКО занесла Києво-Печерську лавру до Списку пам’яток всесвітньої спадщини.

Наприкінці зустрічі всі охочі мали змогу задати лектору запитання і отримали вичерпні відповіді. 

Щиро дякуємо шановному Сергію Пантелійовичу за цікаву, пізнавальну лекцію, з якої дізналися багато невідомих фактів про нашу національну святиню! Бажаємо натхнення на проведення нових досліджень, втілення задумів і проєктів! І скорішої Перемоги всім нам! Все буде Україна!

Схожі новини

ЗАПРОШУЕМО ВЗЯТИ УЧАСТЬ У VІ ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ ОЛІМПІАДІ З ХОРЕОГРАФІЧНОГО МИСТЕЦТВА (ДИСТАНЦІЙНО/ON-LINE)ЗАПРОШУЕМО ВЗЯТИ УЧАСТЬ У VІ ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ ОЛІМПІАДІ З ХОРЕОГРАФІЧНОГО МИСТЕЦТВА (ДИСТАНЦІЙНО/ON-LINE)

На базі кафедри хореографії та художньої культури факультету мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини 27 травня 2022 року відбудеться VІ Всеукраїнська олімпіада з хореографічного мистецтва дистанційно на платформі

ВИХОВНА ГОДИНА З НАГОДИ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ БОРОТЬБИ ПРОТИ ТУБЕРКУЛЬОЗУВИХОВНА ГОДИНА З НАГОДИ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ БОРОТЬБИ ПРОТИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Здоров’я – це не все, але все без здоров’я – ніщо. 24 березня в 413 аудиторії нового корпусу нашого  університету відбулася виховна година з нагоди всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу, яку провела голова

ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕМ’ЄРУ ТАНЦЮВАЛЬНОЇ КАЗКИ «12 МІСЯЦІВ»ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕМ’ЄРУ ТАНЦЮВАЛЬНОЇ КАЗКИ «12 МІСЯЦІВ»

Останніми роками гарною традицією кафедри хореографії та художньої культури стала підготовка хореографічних вистав. Їх перелік постійно зростає. Протягом кількох років були підготовлені такі проекти як «Ромео і Джульєтта», «Пригоди Попелюшки