20300, Черкаська обл., м. Умань, вул. Садова, 28

+380474432323 - деканат

+380474435308 - методист заочного відділу

English Ukrainian

ФАКУЛЬТЕТ МИСТЕЦТВ

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ МИСТЕЦТВ НОВИНИ САЙТУ ВІДБУЛАСЯ ГОСТЬОВА ОНЛАЙН ЛЕКЦІЯ «ПЕДАГОГІКА СЕРЦЯ І ДОБРА АКАДЕМІКА ІВАНА ЗЯЗЮНА»

ВІДБУЛАСЯ ГОСТЬОВА ОНЛАЙН ЛЕКЦІЯ «ПЕДАГОГІКА СЕРЦЯ І ДОБРА АКАДЕМІКА ІВАНА ЗЯЗЮНА»

29 лютого 2024 року відбулася онлайн гостьова лекція «Педагогіка серця і добра  академіка Івана Зязюна» у межах серії просвітницьких вебінарів «Цвіт української педагогіки: сучасне і минуле». Ініціатор заходу – відділ змісту і технології педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України. Модератором лекції виступила Наталія Філіпчук, доктор педагогічних наук, провідний науковий співробітник відділу змісту і технології педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, член Кафедри ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття.
Учасниками заходу були викладачі та здобувачі вищої освіти факультету мистецтв.

Лекторка – Нелля Ничкало, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України, академік-секретар Відділення професійної освіти і освіти дорослих НАПН України, означила важливість окреслення ретроспективи життя, професійної діяльності Івана Андрійовича Зязюна, з яким пліч-о-пліч працювала багато років, здійснюючи разом інноваційні кроки у розвитку української педагогічної освіти. Важливим аспектом лекції стало окреслення прогностичності ідей академіка у контексті поступу української освіти і педагогічної науки.

На всіх етапах своєї науково-педагогічної діяльності Іван Андрійович з особливою наполегливістю і послідовністю доводив на різних державних щаблях, що турбота про вчителя має бути пріоритетом у загальнодержавній політиці. Багатолітня мрія вченого про високий статус вчителя в нашій державі поєднувалася з філософською вірою в те, що педагогічна майстерність учителя стане тим потужним і водночас тонким інструментом, який відкриватиме серця дітей і батьків, зміцнюватиме любов до школи, до родини, друзів і відкриватиме дитячі таланти. Не випадково так багато років свого життя вчений присвятив обґрунтуванню, утвердженню й реальному впровадженню концепції педагогічної майстерності.

Директорка Інституту педагогічної освіти і освіти, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Лариса Лук’янова відзначила, що «у кожного з нас у серці живе «свій» Іван Андрійович Зязюн і кожен з нас має на це право…», акцентуючи на ролі Івана Андрійовича у професійному становленні, особистісному розвитку когорти науковців з різних регіонів України.

Мирослава Вовк, доктор педагогічних наук, професор, завідувач відділу змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, закцентувала увагу історії заснування Іваном Андрійовичем фахового збірника наукових праць «Естетика і етика педагогічної дії» у 2011 р., у першому випуску якого він зазначив: «У Ваших руках перший збірник наукових праць «Естетика і етика педагогічної дії». Його започаткували наукові співробітники відповідного відділу Інституту педагогічної освіти й освіти дорослих Національної академії педагогічних наук України. Такої, бодай подібної, назви Ви не зустрінете в педагогічній науці не лише України, але й Європи. Зі впевненістю можу сказати, що її не було й в педагогіці усього світу». Лекторка відзначила прогностичність наукових ідей академіка І. Зязюна, викладених у знакових публікаціях.

Іван Андрійович Зязюн любив українські народні пісні. Найулюбленішою з них була пісня «Йшли корови із діброви», виконання якої підготували народне чоловіче тріо «Гонта» (Петро Волошин, Василь Семенчук, Валентин Купчик) – викладачі факультету мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини: https://youtu.be/GN_8PkYw8Ls?si=HaOYjiJdZEz_BUDO.

Дякуємо організаторам і лекторам за цікавий, змістовний захід!  Наукова спадщина академіка Івана Зязюна – це філософсько-педагогічний скарб для подальшого розвитку освіти і педагогічної науки в Україні та інших державах. Цю спадщину маємо системно вивчати, узагальнювати, екстраполювати в освітню практику її конструктивні ідеї. Філософсько-педагогічні мрії й реальні дії видатного українського вченого народжували нові ідеї, концепції й методики, відкривали педагогічні таланти, сприяли й потужно сприятимуть педагогізації українського суспільства.

Схожі новини

ВІДБУЛАСЯ ОНЛАЙН ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ «ОСИПА ЗАКЛИНСЬКА: ЖИТТЯ ЯК ДАВНІЙ ПЕРЕПИѻ²ДБУЛАСЯ ОНЛАЙН ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ «ОСИПА ЗАКЛИНСЬКА: ЖИТТЯ ЯК ДАВНІЙ ПЕРЕПИС»

3 квітня 2024 р. у межах проведення просвітницьких вебінарів «Цвіт української педагогіки: сучасне і минуле» була проведена лекція дослідниці, учительки української мови і літератури Угринівського ліцею Угринівської сільської ради Івано-Франківської

ВІДБУВСЯ ДЕРЖАВНИЙ ЕКЗАМЕН «ДИРИГУВАННЯ ОРКЕСТРОМ» МАГІСТРАНТІВ-ВИПУСКНИКІВ КАФЕДРИ ІНСТРУМЕНТАЛЬНОГО ВИКОНАВСТВАВІДБУВСЯ ДЕРЖАВНИЙ ЕКЗАМЕН «ДИРИГУВАННЯ ОРКЕСТРОМ» МАГІСТРАНТІВ-ВИПУСКНИКІВ КАФЕДРИ ІНСТРУМЕНТАЛЬНОГО ВИКОНАВСТВА

20 грудня 2019 успішно пройшов державний екзамен «Диригування оркестром» магістрантів-випускників кафедри інструментального виконавства (завідувач – кандидат мистецтвознавства, професор Бай Ю.М.). Свою диригентську майстерність демонстрували: Галімон Валерія, Олійник Віка, Полянчук Роман

СТАНЬ ЧАСТИНОЮ ВЕЛИКОЇ ТА ДРУЖНЬОЇ РОДИНИ ФАКУЛЬТЕТУ МИСТЕЦТВ!СТАНЬ ЧАСТИНОЮ ВЕЛИКОЇ ТА ДРУЖНЬОЇ РОДИНИ ФАКУЛЬТЕТУ МИСТЕЦТВ!

Ти активний, енергійний, ініціативний та творчий? Тоді тобі до нас! Факультет мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини запрошує талановиту молодь на навчання (ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр») за